PR 2.0 – když tisková zpráva nestačí | 1. VOX a.s. – školení, kurzy, semináře

Název Účel Poskytovatel Platnost
ASP.NET_SessionId jedinečný identifikátor relace a je používán k ukládání dočasných dat relace uživatele (např. pro předvyplnění formulářů dříve zadanými daty od uživatele) www.vox.cz Session
sid jedinečný identifikátor relace a je používán k ukládání dočasných dat relace uživatele (např. pro předvyplnění formulářů dříve zadanými daty od uživatele) www.imedia.cz 29 dní
tempUUID jedinečný identifikátor relace a je používán k ukládání dočasných dat relace uživatele (např. pro předvyplnění formulářů dříve zadanými daty od uživatele) www.vox.cz Session

Název Účel Poskytovatel Platnost
_ga registruje jedinečné ID, které se používá ke generování statistických údajů o tom, jak návštěvník používá web www.vox.cz 2 roky
_gat používá se službou Google Analytics k získání informace o rychlosti požadavku www.vox.cz Session
_gid registruje jedinečné ID, které se používá ke generování statistických údajů o tom, jak návštěvník používá web www.vox.cz Session
_pk_id# shromažďuje anonymní statistiky o návštěvách uživatelů na webu, například počet návštěv, průměrný čas strávený na webu a stránky, které byly přečteny www.vox.cz 1 rok
_pk_ses# používá platformu Piwik Analytics pro sledování požadavků na stránky od návštěvníka během relace www.vox.cz Session
optimizelyBuckets Uloží nastavení pro experimenty s optimalizovanými uživatelskými zkušenostmi i pro varianty, které návštěvník získal. Tím je zajištěno, že návštěvník stejným způsobem změní stejnou variaci, a to i během několika návštěv. www.vox.cz 179 dní
optimizelyEndUserId Používá se k měření toho, jak vybraní uživatelé reagují na cílené změny obsahu a funkčnosti webových stránek, aby zjistili, jaká variace je nejúčinnější, pokud jde o konverzi uživatelů na zákazníky. www.vox.cz 179 dní
optimizelyPendingLogEvents Používá se společností Optimizely jako mezipaměť mezi akcemi uživatele mezi sledováním hovorů. www.vox.cz Session
optimizelySegments Používá se Optimizely k ukládání informací o publiku a dimenzích uživatele (např. Prohlížeč, kampaň, mobil, typ zdroje, vlastní dimenze). www.vox.cz 179 dní

Název Účel Poskytovatel Platnost
fr Používá společnost Facebook k poskytování řady reklamních produktů, jako je nabízení cen v reálném čase od inzerentů třetích stran. www.facebook.com 3 měsíce
IDE Služba Google DoubleClick se používá k registraci a hlášení akcí uživatelů webu po zobrazení nebo kliknutí na reklamu jednoho z inzerentů s cílem měřit účinnost reklamy a prezentovat cílené reklamy uživateli. www.doubleclick.net 1 rok
optimizely_data$$first_session Používá se pro cílenou reklamu www.vox.cz Session
pagead/1p-user-list/1053404385 nespecifikováno www.google.com Session
retargeting nespecifikováno www.imedia.cz Session
tr nespecifikováno www.facebook.com Session
pxstats/piwik.php Používá se pro cílenou reklamu. www.ifirmy.cz Session
inco_session_temp_browser Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
incomaker_p Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
c##11e7be80-8735-d14e-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
c##11e7be80-8735-e42a-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
k##11e7be80-8735-d14e-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
k##11e7be80-8735-e42a-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
p##11e7be80-8735-d14e-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
p##11e7be80-8735-e42a-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
p##11e7be80-8736-ae47-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com Session
pc##11e7be80-8754-70f7-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com Session
pc##11e7be80-8754-874d-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
permId Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
pk##11e7be80-8754-70f7-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
pk##11e7be80-8754-874d-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
pl##11e7be80-8735-d14e-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
pl##11e7be80-8735-e42a-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
pp##11e7be80-8754-70f7-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
pp##11e7be80-8754-874d-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
_____tempSessionKey_____ Používá se pro cílenou reklamu. incomaker.com 3 roky

Totožnost správce: 1. VOX a.s., IČO: 27204987, se sídlem Praha 1, Senovážné náměstí 978/23, PSČ 110 00, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném u Městského soudu v Praze, oddíl B, vložka 9706 ("správce" nebo "společnost").

Kontaktní údaje správce: (i) kontaktní adresa: Praha 1, Senovážné náměstí 978/23, PSČ 110 00, (ii) kontaktní e-mail: vox@vox-kurzy.cz, (iii) kontaktní telefon: 777 741 777.

K automatizovanému rozhodování vč. profilování dochází při zpracování osobních údajů u vybraných typů cookies (zejména marketingové cookies). Automatizované rozhodování, a to zejména profilování, bude prováděno zejména formou (postupem) logických a/nebo algoritmických operací, kdy náš systém dle Vašeho využívání produktů, služeb a webových stránek společnosti, případně Vašeho chování a Vašich osobních preferencí, umožní, aby Vám byly zasílány pro Vás relevantní personalizované nabídky obchodu, služeb a produktů naší společnosti, o nichž se domníváme, že budou pro Vás zajímavé. Významem automatizovaného rozhodování, a to zejména profilování, tak je, že nám umožní zasílat Vám personalizované nabídky obchodu, služeb a produktů naší společnosti, které by Vás mohly zajímat. V této souvislosti věříme, že se nám pomocí personalizovaných nabídek obchodu, služeb a produktů společnosti podaří obracet se na Vás s nabídkami, které Vás budou oslovovat a shledáte tyto zajímavými. Důsledkem automatizovaného rozhodování, a to zejména profilování, bude postup, kdy od nás v rámci personalizovaných nabídek budete dostávat pro Vás relevantní obchodní sdělení, neboť našim cílem je zasílat Vám takové personalizované nabídky obchodu, produktů a služeb naší společnosti, které pro Vás budou zajímavé.

Předávání osobních údajů do třetích zemí: V rámci uvedeného zpracování mohou být Vaše osobní údaje předávány do tzv. třetích zemí. Ve vztahu ke zpracování osobních údajů ve třetích zemích může docházet k předávání na území, které bylo určeno Evropskou komisí jako území zajišťující odpovídající úroveň ochrany podle platných právních předpisů o ochraně osobních údajů, případně je aplikováno předávání osobních údajů založené na vhodných zárukách, a to zejména uzavírání standardních smluvních doložek o ochraně údajů či aplikace zásad systému "Privacy Shield" při předávání osobních údajů do USA, resp. jiných záruk/opatření pro předávání osobních údajů do USA.

Příjemce, kategorie příjemců: Vaše osobní údaje mohou být předány zejména následujícím kategoriím příjemců:

• orgány veřejné moci a další subjekty (třetí osoby), jimž má správce povinnost Vaše osobní údaje sdělit, resp. které jsou oprávněny Vaše osobní údaje od správce požadovat (např. správce daně, celní správa, soudy, orgány činné v trestním řízení atd.);
  • třetí osoby, s nimiž má správce uzavřenou písemnou smlouvu o zpracování osobních údajů, tj. zpracovatelé (např. poskytovatelé IT služeb atd.);

Více informací o zpracování osobních údajů naleznete v poučení o zpracování osobních údajů na https://www.vox.cz/osobni-udaje.html.

PR 2.0 – když tisková zpráva nestačí

Pamatuji si doby, kdy jsem jako mluvčí velké pojišťovny vymyslel pěkné téma, přibalil k němu několik zajímavých čísel a rozeslal jej na vybrané novináře. Druhý den o nás psaly všechny deníky a ještě jsem téma komentoval v rozhlase. Tyhle doby jsou už dávno pryč. Poslat tiskovou zprávu jednoduše nestačí.

Dnes bojujeme s přeinformovaností. Novináři jsou zahlceni tunami námětů na zprávy. Ty se navíc zpracovávají v šíleném tempu, protože záleží především na tom, kdo vydá zajímavější zprávu rychleji. Přednost má samozřejmě jakákoli senzace či černá kronika, politika, sportovní výsledky a zásadní ekonomické události. Cokoli, co se nestalo právě teď, má čas.

Exkluzivní obsah je stále vize
Poslední roky se razí teorie, že hlavním tahákem všech médií bude unikátní obsah, za který bude čtenář ochoten zaplatit. Internetové zpravodajství hledá cestu, jak čtenáře přesvědčit do předplacených článků, noviny se snaží o získání exkluzivního obsahu, vlastních analýz a predikcí... Výsledky jsou možná občas rozpačité, ale tento trend je důležitý. Ostatní zpravodajství je naopak povrchní, extrémně rychlé a většině témat se věnují novináři bez hlubší odbornosti. Dnes píší o situaci ve školství, zítra o mzdách ve výrobních podnicích a pozítří o „shared economy“. Členové ekonomické redakce tak musí být „univerzální vojáci“  se základním povědomím o desítkách oborů, legislativě či trzích. Pochopitelně není v lidských silách vše obsáhnout natolik, aby se novinář mohl snadno – a pokud možno co nejrychleji - dopídit pro jeho článek zásadní informace. To přináší několik zásadních úskalí a zvyšuje náročnost na lidi z PR (interní i externí), kteří s novináři úzce spolupracují.

Sex sells
V době, kdy jsem působil jako novinář, po mě šéfredaktor chtěl hlavně příběh. Zaklínadlo, které platí dodnes. Bez působivého příběhu je jakákoli informace nezáživná. Stejné platí také pro data. Pokud neumíte podpořit vlastní tvrzení relevantními a ověřitelnými čísly, bude mít vaše zpráva minimální hodnotu. Bylo by naivní se domnívat, že si tyto data novinář někde bude dohledávat. Na to bohužel nemá čas. Scény, jak novinář připravuje svůj článek do deníku dva dny se objevují už jen ve starých filmech. Pokud obsah nedodáte v krásném balíčku včetně doprovodných informací, příběhu a statistiky, je šance na zaujetí nebezpečně blízká nule.
Ale ani tak nemáte vyhráno. O každého novináře bojuje řada konkurenčních subjektů. Všichni chtějí být viděni a všichni ze stejného oboru mají v často podobné téma. Záleží tedy na tom, jak ho podáte a zda si novinář v přehlcené emailové schránce vaší zprávy všimne. K tomu je třeba nejen vybírat novináře, kteří se starají právě o váš obor, ale ideálně se osobně poznat, vědět, co konkrétní novinář potřebuje, jak mu podklad připravit tak, aby o něj měl zájem… I tak si jen zvyšujete šanci, že média zaujmete.

Sociální sítě odnaučují číst
Hlavní změnou posledních let je - kromě rychlosti a zvýšení náročnosti a počtu témat na jednoho novináře, také rozmach sociálních sítí a videoobsahu. Už před několika lety jsme s kolegy z médií řešili, zda by mělo smysl posílat do médií video místo textové části. Zatím nevím o mnoha firmách, které by tak postupovaly. Nicméně známým faktem je, že stále více lidí si raději pustí video než aby četli souvislejší text. Příchod sociálních sítí vše jen urychluje. Učíme se důležité informace shrnout do rozsahu jedné SMS zprávy a důležité okamžiky podpořit fotkami či rovnou videem. Podobně je to i s novinami. Pokud máte pěkné fotografie související s vaším počínáním, rozhodně není na škodu je ke zprávě přidat. Ovšem pozor! Média potřebují fotky ve vysokém rozlišení, což většinou znamená i velký soubor. Posílat ale email s přílohami 15 a více MB je druhá nejrychlejší cesta na spam list. Ti osvícení posílají jen náhledy a kvalitní fotky dávají na cloud, kde si je novináři v případě zájmu mohou stáhnout sami.

Tomáš Hejda (novinář, majitel PR Mollo)

Nezmeškejte kurzy:
12. 6. 2018 Krizová PR komunikace firmy – jak dobře zvládnout firemní negativní událost
18. 7. 2018 Marketingová komunikace a propagace

1. VOX a.s., Senovážné náměstí 978/23, 110 00 Praha 1,
telefon: 226 539 670, 777 741 777, e-mail: vox@vox-kurzy.cz
Rychlá navigace
Zobrazit mobilní verzi
Všechna práva vyhrazena 1. VOX a.s.