Jaké jsou nejčastější případy falšování potravin? | 1. VOX a.s. – školení, kurzy, semináře

Tato webová stránka používá cookies

Ke zlepšení fungování webové stránky, personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti naší webové stránky využíváme soubory cookies. Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy, jakož i s dalšími obchodními partnery. Partneři tyto údaje mohou zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby.

Nutné (funkční) soubory cookies činí naši webovou stránku použitelnou umožněním základních funkcí, jako jsou navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky. Bez těchto souborů by naše webová stránka nemohla správně fungovat.

Název Účel Poskytovatel Platnost
ASP.NET_SessionId jedinečný identifikátor relace a je používán k ukládání dočasných dat relace uživatele (např. pro předvyplnění formulářů dříve zadanými daty od uživatele) www.vox.cz Session
sid jedinečný identifikátor relace a je používán k ukládání dočasných dat relace uživatele (např. pro předvyplnění formulářů dříve zadanými daty od uživatele) www.imedia.cz 29 dní
tempUUID jedinečný identifikátor relace a je používán k ukládání dočasných dat relace uživatele (např. pro předvyplnění formulářů dříve zadanými daty od uživatele) www.vox.cz Session
eucookiesbar ukládá informaci o souhlasech udělených z panelu; informace, že stránka používá cookies www.vox.cz 1 rok
Statistické soubory cookies nám ukazují, jak návštěvníci používají naše webové stránky. Tyto soubory sbírají a sdělují informace anonymně.

Název Účel Poskytovatel Platnost
_ga registruje jedinečné ID, které se používá ke generování statistických údajů o tom, jak návštěvník používá web www.vox.cz 2 roky
_gat používá se službou Google Analytics k získání informace o rychlosti požadavku www.vox.cz Session
_gid registruje jedinečné ID, které se používá ke generování statistických údajů o tom, jak návštěvník používá web www.vox.cz Session
_pk_id# shromažďuje anonymní statistiky o návštěvách uživatelů na webu, například počet návštěv, průměrný čas strávený na webu a stránky, které byly přečteny www.vox.cz 1 rok
_pk_ses# používá platformu Piwik Analytics pro sledování požadavků na stránky od návštěvníka během relace www.vox.cz Session
optimizelyBuckets Uloží nastavení pro experimenty s optimalizovanými uživatelskými zkušenostmi i pro varianty, které návštěvník získal. Tím je zajištěno, že návštěvník stejným způsobem změní stejnou variaci, a to i během několika návštěv. www.vox.cz 179 dní
optimizelyEndUserId Používá se k měření toho, jak vybraní uživatelé reagují na cílené změny obsahu a funkčnosti webových stránek, aby zjistili, jaká variace je nejúčinnější, pokud jde o konverzi uživatelů na zákazníky. www.vox.cz 179 dní
optimizelyPendingLogEvents Používá se společností Optimizely jako mezipaměť mezi akcemi uživatele mezi sledováním hovorů. www.vox.cz Session
optimizelySegments Používá se Optimizely k ukládání informací o publiku a dimenzích uživatele (např. Prohlížeč, kampaň, mobil, typ zdroje, vlastní dimenze). www.vox.cz 179 dní
Marketingové soubory cookies sledují návštěvníky napříč webovými stránkami za účelem zobrazení pro ně relevantních a potenciálně zajímavých reklam.

Název Účel Poskytovatel Platnost
fr Používá společnost Facebook k poskytování řady reklamních produktů, jako je nabízení cen v reálném čase od inzerentů třetích stran. www.facebook.com 3 měsíce
IDE Služba Google DoubleClick se používá k registraci a hlášení akcí uživatelů webu po zobrazení nebo kliknutí na reklamu jednoho z inzerentů s cílem měřit účinnost reklamy a prezentovat cílené reklamy uživateli. www.doubleclick.net 1 rok
optimizely_data$$first_session Používá se pro cílenou reklamu www.vox.cz Session
pagead/1p-user-list/1053404385 nespecifikováno www.google.com Session
r/collect Tento soubor cookie slouží k odesílání dat do Google Analytics o zařízení a chování návštěvníka. Sleduje sledování v zařízeních a marketingových kanálech. www.doubleclick.net Session
retargeting nespecifikováno www.imedia.cz Session
test_cookie Používá se k ověření, zda prohlížeč uživatele podporuje cookies. www.doubleclick.net Session
tr nespecifikováno www.facebook.com Session
pxstats/piwik.php Používá se pro cílenou reklamu. www.ifirmy.cz Session
inco_session_temp_browser Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
incomaker_p Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
c##11e7be80-8735-d14e-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
c##11e7be80-8735-e42a-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
k##11e7be80-8735-d14e-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
k##11e7be80-8735-e42a-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
p##11e7be80-8735-d14e-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
p##11e7be80-8735-e42a-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
p##11e7be80-8736-ae47-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com Session
pc##11e7be80-8754-70f7-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com Session
pc##11e7be80-8754-874d-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
permId Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
pk##11e7be80-8754-70f7-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
pk##11e7be80-8754-874d-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
pl##11e7be80-8735-d14e-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
pl##11e7be80-8735-e42a-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
pp##11e7be80-8754-70f7-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
pp##11e7be80-8754-874d-b8ed-525400f11789 Používá se pro cílenou reklamu. my.incomaker.com 68 dní
_____tempSessionKey_____ Používá se pro cílenou reklamu. incomaker.com 3 roky

Totožnost správce: 1. VOX a.s., IČO: 27204987, se sídlem Praha 1, Senovážné náměstí 978/23, PSČ 110 00, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném u Městského soudu v Praze, oddíl B, vložka 9706 ("správce" nebo "společnost").

Kontaktní údaje správce: (i) kontaktní adresa: Praha 1, Senovážné náměstí 978/23, PSČ 110 00, (ii) kontaktní e-mail: vox@vox-kurzy.cz, (iii) kontaktní telefon: 777 741 777.

Webová stránka správce 1. VOX a.s. používá cookies ke zlepšení fungování webové stránky, personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti webové stránky. Informace o Vašem způsobu užívání webové stránky společnosti sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy, jakož i s dalšími obchodními partnery. Naši obchodní partneři mohou tyto údaje zkombinovat s dalšími informacemi, které jste jim předtím poskytli nebo které získali v důsledku toho, že používáte jejich služby.

Webová stránka správce 1. VOX a.s. zpracovává následující kategorie osobních údajů: údaje o užívání stránek, údaje o zařízení (identifikace zařízení, IP adresa, MAC adresa, údaje o operačním systému a nastavení zařízení), log (např. údaje o vyhledávání na webových stránkách, údaje o době používání stránek, informace uložené v cookies), resp. další údaje (údaje o užívání stránek).

Bez Vašeho souhlasu správce 1. VOX a.s. zpracovává osobní údaje v rozsahu statistických a/nebo nutných (funkčních) cookies na základě právních důvodů (i) splnění smlouvy, (ii) oprávněný zájem správce (doba uložení osobních údajů: po dobu 12 měsíců).

S Vaším souhlasem správce 1. VOX a.s. zpracovává osobní údaje v rozsahu marketingových cookies na základě právního důvodu: souhlas udělený subjektem údajů (doba uložení osobních údajů: osobní údaje na základě souhlasu jsou zpracovány po dobu 3 let).

K automatizovanému rozhodování vč. profilování dochází při zpracování osobních údajů u vybraných typů cookies (zejména marketingové cookies). Automatizované rozhodování, a to zejména profilování, bude prováděno zejména formou (postupem) logických a/nebo algoritmických operací, kdy náš systém dle Vašeho využívání produktů, služeb a webových stránek společnosti, případně Vašeho chování a Vašich osobních preferencí, umožní, aby Vám byly zasílány pro Vás relevantní personalizované nabídky obchodu, služeb a produktů naší společnosti, o nichž se domníváme, že budou pro Vás zajímavé. Významem automatizovaného rozhodování, a to zejména profilování, tak je, že nám umožní zasílat Vám personalizované nabídky obchodu, služeb a produktů naší společnosti, které by Vás mohly zajímat. V této souvislosti věříme, že se nám pomocí personalizovaných nabídek obchodu, služeb a produktů společnosti podaří obracet se na Vás s nabídkami, které Vás budou oslovovat a shledáte tyto zajímavými. Důsledkem automatizovaného rozhodování, a to zejména profilování, bude postup, kdy od nás v rámci personalizovaných nabídek budete dostávat pro Vás relevantní obchodní sdělení, neboť našim cílem je zasílat Vám takové personalizované nabídky obchodu, produktů a služeb naší společnosti, které pro Vás budou zajímavé.

Některé soubory cookies jsou umístěny službami třetích osob, které se objevují na naší webové stránce.

Společnost je oprávněna ukládat nutné (funkční) a statistické cookies na Vašem zařízení automaticky. Ostatní typy souborů cookies používáme s Vaším souhlasem. Váš souhlas je udělen prostřednictvím nastavení Vašeho prohlížeče.

Ve svém prohlížeči můžete nastavit blokování souborů cookies (odvolání souhlasu prostřednictvím nastavení Vašeho prohlížeče). Máte právo kdykoli souhlas se zpracováním osobních údajů odvolat. Odvoláním souhlasu není dotčeno zpracování Vašich osobních údajů před jeho odvoláním. V důsledku zakázání (blokování) souborů cookies nemusí webové stránky společnosti fungovat dle Vašich představ. Některé z prohlížečů však zákaz (blokování) souborů cookies nemusí umožňovat.

Naše stránky pracují s následujícími cookies:

  • Nunté (funkční): funkční soubory cookies činí naši webovou stránku použitelnou umožněním základních funkcí, jako jsou navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky. Bez těchto souborů by naše webová stránka nemohla správně fungovat;
  • Statistické: statistické soubory cookies nám ukazují, jak návštěvníci používají naše webové stránky. Tyto soubory sbírají a sdělují informace anonymně;
  • Marketingové: marketingové soubory cookies sledují návštěvníky napříč webovými stránkami za účelem zobrazení pro ně relevantních a potenciálně zajímavých reklam.

Předávání osobních údajů do třetích zemí: V rámci uvedeného zpracování mohou být Vaše osobní údaje předávány do tzv. třetích zemí. Ve vztahu ke zpracování osobních údajů ve třetích zemích může docházet k předávání na území, které bylo určeno Evropskou komisí jako území zajišťující odpovídající úroveň ochrany podle platných právních předpisů o ochraně osobních údajů, případně je aplikováno předávání osobních údajů založené na vhodných zárukách, a to zejména uzavírání standardních smluvních doložek o ochraně údajů či aplikace zásad systému "Privacy Shield" při předávání osobních údajů do USA, resp. jiných záruk/opatření pro předávání osobních údajů do USA.

Příjemce, kategorie příjemců: Vaše osobní údaje mohou být předány zejména následujícím kategoriím příjemců:

  • orgány veřejné moci a další subjekty (třetí osoby), jimž má správce povinnost Vaše osobní údaje sdělit, resp. které jsou oprávněny Vaše osobní údaje od správce požadovat (např. správce daně, celní správa, soudy, orgány činné v trestním řízení atd.);
  • třetí osoby, s nimiž má správce uzavřenou písemnou smlouvu o zpracování osobních údajů, tj. zpracovatelé (např. poskytovatelé IT služeb atd.);
  • obchodní partneři správce, zejm. poskytovatelé jednotlivých uvedených cookies (reklamní, analytické, marketingové služby apod.)

Více informací o zpracování osobních údajů naleznete v poučení o zpracování osobních údajů na https://www.vox.cz/osobni-udaje.html.

Jaké jsou nejčastější případy falšování potravin?

Podvody s potravinami jsou staré jako lidstvo samo. Praktiky nekalých výrobců nebo dodavatelů surovin jsou stále vynalézavější a možnosti spotřebitelů tyto podvody objevit jsou omezené. Pokud však příslušné kontrolní orgány na podvod narazí, tresty výrobcům jsou citelné a v České republice mohou dosahovat až mnohamilionových částek. Leona Petrová popisuje nejčastější případy falšování potravin, ale rovněž radí, kde mohou spotřebitelé získat informace pro účinnou obranu.

Jaké jsou nejčastější potravinářské podvody a případy falšování potravin?

Zde bych se vrátila hodně do historie. Potravinářské podvody a falšování potravin není žádnou novinkou či módním trendem poslední doby. Falšování potravin doprovází lidstvo již od začátku směnného obchodu. Už v nejstarších zákonících, jako byl například babylónský kodex krále Chammurapiho, jsou uváděna pravidla a postihy pro nepoctivé obchodníky. Mezi zmiňované podvody patří i šizení na váze zboží, dále přimíchávání levných složek, ředění vodou, náhrady nedostupné suroviny jiným druhem potraviny apod. Často se jedná „pouze“ o zhoršení kvality potraviny nebo narušení etického cítění a životního přístupu. Ale mnohem závažnější je, že falšováním potravin může dojít i k ohrožení zdraví konzumentů. Historicky – od antiky přes středověk až do 19. století – jsou jako nejčastější příklady falšování potravin uváděny například falšování původu vína, ve středověku byli nepoctiví pekaři potupně mácháni v řece, do vína se přidával olovnatý cukr, do mléka se přidávalo mýdlo, máslo se falšovalo lojem, do mletého pepře se přidávala chlebová kůrka, vosk se míchal s hrachem, sůl s vápnem a podobně.

To byla historie. Jak tomu je v současnosti?

Mezi nejčastější případy falšování patří v současné době následující potraviny: koření (mletá cihla v paprice, nepovolená barviva, náhražky bobkové listu ořešákem, šafrán s barvivy), med, víno a burčák, masné výrobky (méně masa, náhrady jiným druhem masa, země původu), olivové oleje (extra panenský olivový olej, země původu), kečupy (nižší obsah rajčatové sušiny), sušené mléko (melamin), chmelové extrakty (země původu), aromata (záměna přírodních za syntetická), nealkoholické nápoje (obsahy vitamínů, barviv, konzervačních látek). Ale s falšováním se můžeme setkat například i v restauracích, kde je častým problémem vydávání smaženého sýra za rostlinné alternativy, podávání jiného druhu masa, záměny ryb, sýrů, salámů nebo ředění alkoholických nápojů vodou.

Předpokládám, že se falšují dražší potraviny či produkty.

Ano, je to tak. Z hlediska falšování patří mezi rizikové dražší potraviny jako například lihoviny, víno či koření, málo dostupné potraviny a potraviny prodávané ve velkém množství. V rámci Evropské unie se také řeší dvojí kvalita potravin. Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů Evropského parlamentu IMCO jednoznačně podpořil přijetí legislativy, která má zabránit tomu, aby na trh byly uváděny identické potraviny s různým složením v závislosti na zemi prodeje. Tedy, že například rybí prsty uváděné pod stejnou značkou budou mít stejný obsah rybího masa, lískooříškové krémy budou mít pod stejným názvem totožné složení v rámci všech zemí EU. Dvojí kvalita by měla být upravena v rámci revize balíčku spotřebitelské legislativy.

Jak lze vlastně potravinářské podvody definovat?

Jsou to podvodné aktivity týkající se potravin a potravinářských obalů, které jsou ekonomicky motivované. Mají závažné důsledky pro spotřebitele a podniky, a to jak zdravotní (například melamin v kojenecké výživě a sušeném mléce, metanol v alkoholických nápojích), tak i kvalitativní (např. záměna hovězího masa za koňské). Ekonomické ztráty pro potravinářský průmysl jsou odhadovány na 20 až 50 miliard dolarů ročně. Potravinářské podvody se týkají celého dodavatelského řetězce, tedy od farmy po prodej spotřebiteli.

Jak může tyto podvody spotřebitel bezpečně odhalit?

Ve většině případů nemá spotřebitel možnost potravinářské podvody a falšování potravin odhalit. Může pouze pečlivě číst etikety na výrobcích, sledovat média s informacemi o rizikových potravinách, procházet informace na webových stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy, Potravinářské komory nebo týdenní hlášení systému rychlého varování (RASFF). Velmi populárním zdrojem informací jsou stránky bezpečnosti potravin (https://www.bezpecnostpotravin.cz) a potravin na pranýři (http://www.potravinynapranyri.cz/). Na těchto stránkách lze získat informace o zdravotně závadných, nekvalitních a falšovaných potravinách, přehled o uzavřených provozovnách, ale například i výsledky tematických kontrol. Neméně vítaným zdrojem informací je i vysvětlení pojmů potravinářské terminologie či nevyhovujících parametrů a odpovědi na dotazy spotřebitelů. Pro odhalení falšování potravin je důležitý vývoj metod detekce falšování, jsou to například metody na základě analýzy DNA, pylových zrn a podobně.

Jaké postihy za tyto nekalé praktiky lze uložit?

Výše finančních postihů se odvíjí dle typu podvodných a falšovacích praktik (a obecně dle typů porušení potravinového práva obecně) a je stanovena v Zákoně o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. (poslední novelizace zákona č. 180/2016 Sb.). Výše pokut za přestupky je odstupňována dle jejich typů. Jsou přesně citovány jednotlivé paragrafy a požadavky zákona a pokuty mohou být skutečně velmi vysoké. Mohou se tedy pohybovat se i v řádu jednotek milionů korun, ale mohou dosáhnout i výše 50 milionů korun. Samozřejmě jde vždy o individuální posuzování jednotlivých případů. Další forma postihu je uzavření provozoven a možné opětovné otevření až po realizaci stanovených nápravných opatření.

Mimo země Evropské unie mohou být postihy ještě mnohem tvrdší. Jedním příkladem je melaminová aféra v Číně. Do sušeného mléka (kojeneckých výživ) byl přidáván melamin, aby se analyticky potvrdil požadovaný obsah bílkovin, dle zveřejněných informací onemocnělo zhruba 100 tisíc dětí a šest z nich dokonce zemřelo. Odpovědní manažeři z firem, které toto falšování prováděly, byli odsouzeni k smrti. Pro firmy, které se dopustí podvodných praktik a falšování je samozřejmě velmi negativní a až likvidační medializace v tisku, televizích, na komunikačních sítích.

Jaké jsou aktuality v české a evropské legislativě, kterou jsou platné od letošního roku?

Česká a evropská legislativa je vlastně takový „nekonečný příběh“. Neustále jsou aktualizována Nařízení a Směrnice EU, Zákony, vyhlášky a komoditní vyhlášky ČR. Řeší širokou škálu požadavků i ve vztahu k falšování (značení, země původu, kontaminující látky, přídatné látky, povolené ošetření-ozařování, primární složka, kvalitativní ukazatele, hmotnost, definice sýrů, mléka, chráněné značky, záměny a tak dále.). Legislativa definuje, že není povoleno uvádět do oběhu potraviny s cílem záměrně ošidit spotřebitele nebo získat profit na úkor ostatních. Legislativa dále upravuje, jakým způsobem mají být deklarovány jednotlivé složky potravin. Pomocí těchto obecných právních základů se zejména SZPI zaměřuje na prokazování autenticity a falšování potravin.Legislativní požadavky Evropské unie a České republiky jsou poměrně obsáhlé a složité. Důkazem je například to, že ke stávající legislativě jsou obvykle vydávány různé příručky a vodítka s vysvětlením, jak vlastně legislativní požadavky pochopit a aplikovat. Aktuálně jsou v připomínkovacím nařízení například: Novela zákona o ochraně veřejného zdraví, návrh vyhlášky o způsobu klasifikace jatečně upravených těl jatečných zvířat, návrh vyhlášky o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje.

Pravidelně je evropská legislativa také pravidelně aktualizována ve vztahu k pesticidům, přídatným a kontaminujícím látkám. Evropský účetní dvůr vydal v lednu 2019 Zvláštní zprávu pro Chemická nebezpečí v našich potravinách, s hlavním mottem: Politika EU v oblasti bezpečnosti potravin nás chrání, ale stojí před výzvami.

14. 2. 2019 | Dr. Ing. Leona Petrová (lektorka a konzultantka – oblast výroby potravin a obalových materiálů v kontaktu s potravinami, standardy bezpečnosti potravin, obalů a logistiky, potravinářská legislativa)

Seznamte se s kurzy lektorky:
11. 3. 2019 Aktuality pro výrobce potravin a obalů v roce 2019
  1. 4. 2019 Systém bezpečnosti obalů – požadavky IFS PACsecure
17. 5. 2019 Kontaminující látky v potravinách

Kontakt
1. VOX a.s., Senovážné náměstí 978/23, 110 00 Praha 1,
telefon: 226 539 670, 777 741 777, e-mail: vox@vox-kurzy.cz
Rychlá navigace
Zobrazit mobilní verzi
Všechna práva vyhrazena 1. VOX a.s.